De 5 grootste uitdagingen voor productiebedrijven in 2024

Het veranderde speelveld van de wereldeconomie zorgt voor kopzorgen in de maakindustrie. Dit zie je terug in diverse deelgebieden: personele tekorten, lokaal produceren met korte(re) doorlooptijden, kwaliteitsverbetering van product en proces, competitief blijven en niet te vergeten duurzaamheid.


Benieuwd welke specifieke uitdagingen deze thema's met zich meebrengen en hoe bedrijven hiermee om kunnen gaan? Lees snel verder!

Leidingen

1. Vinden van gemotiveerd technisch personeel

Het huidige personeelsbestand vergrijst en heeft moeite met de verdergaande digitalisering. Naast uitstroom is ook het vinden van gekwalificeerd personeel een grote uitdaging. In Nederland is de vijver leeg. Sporadisch zijn er goede mensen te vinden met de juiste vaardigheden. Het inzetten van ZZP’ers is geen lange termijn oplossing, vanwege de beperkte commitment. Het vinden van (jonge) technici, met kennis van elektrotechniek en mechanica, is een groeiende uitdaging en dan wil je ook nog dat ze ‘digital native’ zijn.

2. Supply chain

De trend van korte levertijden leidt tot meer lokaal produceren van afwisselende producten. Als organisatie volledig leunen één fabriek in China is niet meer de gewenste oplossing. Dit brengt kansen met zich mee, maar vraagt tevens iets anders van je organisatie. Snel inspelen op verandering is topprioriteit. Om snel te kunnen inspelen op veranderingen in de productie-industrie, kan men flexibele productielijnen implementeren, automatisering en robotisering inzetten in productieprocessen en personeel opleiden in flexibiliteit en snelheid.

3. Kwaliteitsverbetering van product en proces

In de huidige markt met de bijbehorende pricing van producten is er geen ruimte meer voor overbodige uitval en teveel afval. Het moet in één keer goed. Dit vraagt behoorlijk wat van je organisatie, storingsmonteurs en onderhoudsmedewerkers. Een goede onderhoudsafdeling zorgt voor minimale stilstand van machines en afval zoals verkeerde producten. Kortom een must in deze tijd!

Onderhoudsmonteur van TPS

4. Competitief zijn en blijven


De concurrentie is groter dan ooit. Het is van groot belang om continu te blijven innoveren en verbeteren. Op de hoogte blijven van de laatste (automatiserings-) technieken is hierbij van groot belang. Ook hier is de input van proactief personeel van essentieel belang. Zij zijn uiteindelijk de ogen en oren op de vloer, met de praktische kennis van techniek en het productieproces. 

5. Duurzaamheid

Een belangrijk vraagstuk is tegenwoordig energieverbruik en het gebruik van grondstoffen. Het vermijden van verspilling is de eerste mogelijkheid tot kostenreductie. Het ontwikkelen van recycling- en upcycling-initiatieven kunnen hier een belangrijke bijdrage aan leveren. Ook internationaal transport wordt steeds kostbaarder en heeft een negatieve invloed op de levertijd. Het optimaliseren van logistieke processen of het gebruik van duurzame transportmiddelen worden daarom steeds belangrijker. Tenslotte kan men, om energieverbruik en de afhankelijkheid van fossiele grondstoffen te verminderen, energie-efficiënte technologieën zoals LED-verlichting of zonnepanelen implementeren en hernieuwbare grondstoffen zoals biobased materialen gebruiken.

Alles begint met gekwalificeerd personeel

Als de Nederlandse vijver leeg is zal men verder moeten kijken. Dan kom je terecht in de internationale vijver met allerlei kwansen maar ook risico’s. Dat er goede onderhoudstechnici en storingsmonteurs te vinden zijn in Europa is een feit. Ze zijn er, alleen moet je ze kunnen vinden, onderscheiden op kwaliteit, en vervolgens weten te binden en te boeien. Door te werken met een detacheringsbureau zoals TPS, dat gewend is internationale specialisten te werven voor de lange termijn en weet wat er nodig is voor een succesvolle inzet, worden de kansen groter. En met de inzet van gemotiveerd personeel begint tevens de oplossing van de andere uitdagingen in de maakindustrie. 

Geïnteresseerd in onze aanpak? Neem gerust contact met ons op voor meer informatie over hoe wij u verder kunnen helpen bij het vinden van het gekwalificeerd personeel.

Neem contact met ons op

Willem de Jong

Manager Sales & Marketing