Werkgelegenheid in de maritieme sector

De werkgelegenheid in de maritieme sector. Hoe gaat het daarmee? We horen verschillende geluiden. De een verkondigt dat de markt stabiel is en verwacht een lichte stijging. De ander voorziet een versmalling door de dalende olieprijzen, de economische situatie en de vergrijzing van het personeelsbestand.

Als bemiddelaar van tijdelijk technisch personeel in deze sector hebben wij een aardig inzicht op de werkgelegenheid van deze markt. Bent u nieuwsgierig naar onze interpretatie?

Van conventioneel naar actueel

Feit: Het gaat goed met de werkgelegenheid in de maritieme sector. De cijfers laten zelfs een stijging zien, zeker bij bedrijven die exporteren.

We zien wel een gezonde verschuiving. Door de dalende olieprijzen wordt de Nederlandse maritieme sector getoetst op innovatievermogen. Er wordt momenteel volop geïnvesteerd in nieuwe technologieën. Bedrijven moeten namelijk steeds geavanceerdere tools ontwikkelen om in gecompliceerde omgevingen grondstoffen te bereiken, waarbij flora en fauna niet aangetast mogen worden. Dat zijn flinke uitdagingen… beter gezegd: kansen! Kansen die leiden tot een grotere vraag naar gespecialiseerde engineers. Vooral binnen de installatietechniek.

Mooie berichten. Toch?

Werven voor uw werf

Jammer genoeg ontstaat hier een probleem. Afgestudeerde engineers kiezen tegenwoordig niet meer zo snel voor uitvoerende functies en de maritieme sector. Laat staan een combinatie hiervan. De instroom van jonge talenten neemt hierdoor af en de maritieme sector zal de aankomende jaren de strijd aan moeten gaan met personeelstekorten. Krachten bundelen om nieuwe talenten te werven.

Daar komt bij dat de Nederlandse maritieme sector er de afgelopen jaren een grote bedreiging bij heeft gekregen. Landen zoals China, Singapore, Korea en Maleisië hebben binnen deze sector een sterke groei doorgemaakt. Ook zien we dat Australië ondernemingen naar zich toetrekt die zich graag in dezelfde omgeving bevinden als grote producenten van natuurlijke grondstoffen.

De groei in deze regio’s zorgt natuurlijk voor een grote aantrekkingskracht bij technische specialisten, die overigens steeds mobieler worden.

Nederland, maak u klaar voor een internationaal duel om het beschikbare talent! Tip? Kijk ook eens naar het talent buiten de grenzen van ons eigen Hollandia.Ik meld mij graag aan voor de nieuwsbrief van TPS en ontvang deze blog per e-mail!