Vrachtwagens op waterstof, de toekomst?

In de wereld van transport en logistiek blijft de zoektocht naar duurzame brandstoffen en emissiearme oplossingen een topprioriteit. Een veelbelovende optie die steeds meer aandacht krijgt, zijn vrachtwagens aangedreven door waterstof. Deze innovatieve technologie belooft een reeks voordelen die de transportsector kunnen transformeren en bijdragen aan een schonere toekomst.

Vrachtwagens die rijden op waterstof hebben namelijk absoluut het potentieel om een belangrijke rol te spelen in de toekomst van duurzame transport- en logistiek oplossingen. Waterstof wordt beschouwd als een schone en efficiënte brandstof omdat het geen schadelijke emissies produceert tijdens het rijden. Hier zijn enkele redenen waarom waterstofvrachtwagens als de toekomst van transport worden beschouwd:

Voordelen van waterstof

  • Zero-emissie: Vrachtwagens die op waterstof rijden zijn pioniers in emissievrij rijden. In tegenstelling tot traditionele dieselvrachtwagens produceren ze enkel waterdamp tijdens het rijden. Dit betekent dat er geen schadelijke broeikasgassen of luchtverontreinigende stoffen worden geproduceerd. Dit draagt bij aan het verminderen van de luchtvervuiling en het verbeteren van de luchtkwaliteit, met name in dichtbevolkte, stedelijke gebieden. 


  • Grote actieradius en snelle tanktijden: Een van de opvallende voordelen van waterstofvrachtwagens is hun indrukwekkende actieradius in vergelijking met batterij-elektrische vrachtwagens. Bovendien kunnen waterstoftanks binnen enkele minuten worden bijgevuld, wat een aanzienlijk voordeel is ten opzichte van de langere laadtijden van batterijen, in volledige elektrische en/of hybride vrachtwagens. Dit maakt ze zeer geschikt voor langeafstandstransport en intensieve logistieke operaties.


  • Flexibiliteit en toepasbaarheid: Een van de meest aantrekkelijke aspecten van waterstof is de productiemogelijkheid uit hernieuwbare bronnen zoals wind- en zonne-energie. Dit maakt het een duurzame brandstofoptie die bijdraagt aan een groenere toekomst. Bovendien kunnen waterstofvrachtwagens dezelfde infrastructuur gebruiken als hun dieseltegenhangers, wat de overgang naar waterstof als brandstof relatief soepel maakt.


  • Energieopslag en gridstabilisatie: Waterstof fungeert niet alleen als brandstof voor vrachtwagens, maar kan ook dienen als een vorm van energieopslag. Door overtollige elektriciteit om te zetten in waterstof via elektrolyse, kan het later worden gebruikt om elektriciteit op te wekken. Dit draagt bij aan een stabiel elektriciteitsnet en een efficiënter gebruik van hernieuwbare energiebronnen.


BLOG: Op Weg naar een Fossielvrije Toekomst voor Vrachtwagens


Vrachtwagens op waterstof; what's next?

Hoewel de voordelen duidelijk zijn, zijn er nog uitdagingen te overwinnen. De infrastructuur voor waterstofproductie, -opslag en tankstations is nog beperkt en kostbaar. Bovendien vereist de technologie verdere ontwikkeling om efficiënter en kosteneffectieve te worden.

Desondanks beloven waterstofvrachtwagens een belangrijke rol te spelen in een meer duurzame toekomst voor transport. Door een mix van waterstof, batterij-elektrische systemen en andere alternatieve brandstoffen te omarmen, kan de vrachtwagenindustrie evolueren naar een schonere en meer milieuvriendelijke benadering.

De plannen waren al in 2021 door de eurocommissaris voor Vervoer, Adina Vălean onderbouwt:

‘Waterstof zal een belangrijke rol spelen bij de groene transitie. De EU schat dat 10 tot 24 procent van het energieverbruik tegen 2050 op waterstof gebaseerd zou kunnen zijn. En terwijl elektrische auto’s de markt voor personenauto’s zullen domineren, zal waterstof naar verwachting een sleutelrol spelen bij de vergroening van het vrachtvervoer.’ Zo gaan waterstoftrucks van Mercedes binnenkort al de weg op in Duitsland na een succesvolle testperiode.

Het is duidelijk dat waterstof een sleutelrol kan spelen in het verminderen van de impact van transport op het milieu. Terwijl de technologie en infrastructuur verbeteren, is de toekomst voor waterstofvrachtwagens veelbelovend, een cruciale stap in de richting van een duurzamere wereld.

Wat kan een vrachtwagenmonteur van TPS?



Vrachtwagenmonteurs van TPS sleutelen aan de toekomst!

Om alle bedrijfsauto’s in Nederland rijdende te houden, zijn grote aantallen goed opgeleide vrachtwagenmonteurs nodig. Zowel voor het oplossen van technische problemen als het uitvoeren van onderhouds- en herstelwerkzaamheden aan bedrijfswagens. Deze vereiste capaciteit aan gespecialiseerd technisch personeel is al geruime tijd minimaal beschikbaar in Nederland, en zeker niet tegen een betaalbare prijs. Via TPS kunt u gecertificeerde internationale vrachtwagenmonteurs aannemen met ervaring in het onderhouden van vrachtwagens, transportapparatuur en auto's van vele verschillende merken. TPS fungeert als een gespecialiseerd verlengstuk van uw eigen wervings- en selectieproces. Hierdoor krijgt u op maat de best passende vrachtwagenmonteur aangeboden.