Internationaal personeel: hoe voorkom je financiële uitbuiting?

Gelijk werk = gelijk loon. Dit geldt wettelijk in Nederland en zo zou het ook moeten zijn. Toch krijgen inlenende partijen nog vaak te maken met financiële uitbuiting van internationaal personeel. Wanneer je voor jouw bedrijf internationaal personeel inleent wil je zakendoen met een uitzendbureau wat goed zorgt voor haar personeel én zich houdt aan alle regels omtrent verloning. Hoe kun je dit controleren? TPS gaat er dieper op in.


Formulier Inlenersbeloning

Inlenersbeloning is wettelijk vastgelegd om het verschil in beloning tussen uitzendkrachten en personeel met een rechtstreeks dienstverband tegen te gaan. Wanneer een uitzendbureau personeel inzet bij een klant of op een project zijn zij verplicht om het formulier Inlenersbeloning in te vullen. Hierdoor kan een uitzendbureau garanderen dat ze zich houden aan de regels omtrent verloning. 

De belangrijkste elementen van de Inlenersbeloning zijn:

  • Bedrijfsgegevens van de inlenende partij;
  • De van toepassing zijnde arbeidsvoorwaardenregeling (CAO);
  • Relevante functies inclusief het minimum en maximum bruto uurloon;
  • Overuren, ploegendiensten en bijbehorende toeslagen;
  • Onkostenvergoeding.


BLOG: Technisch Talent Gezocht: Zo Kies je het Juiste Uitzendbureau


De Stichting Naleving Cao voor Uitzendkrachten

Uitzendbureaus die werken met internationaal personeel worden gecontroleerd door De Stichting Naleving Cao voor Uitzendkrachten (SNCU). Dit is een organisatie die toezicht houdt op naleving van de uitzend- CAO. Deze stichting controleert onder andere de Inlenersbeloning. Dit gebeurt om misstanden, zoals financiële uitbuiting, te voorkomen.

Zorg dat je niet voor onverwachte verrassingen komt te staan, controleer altijd of het uitzendbureau gebruik maakt van de Inlenersbeloning. Mocht het uitzendbureau uiteindelijk te weinig loon betalen aan haar uitzendkrachten, dan is ook de inlenende partij aansprakelijk. Controleer dit dus altijd.

Checklist internationale financiële gelijkheid

  • Vraag het uitzendbureau naar de inlenersbeloning. Deze moet te allen tijde geregeld zijn.

Whitepaper: 5 valkuilen bij het inlenen van internationaal personeel

Benieuwd naar alles wat er bij komt kijken om internationaal personeel op een goede en betrouwbare manier in te zetten? Download onze volledige whitepaper.