Elektriciteitsnet onder spanning

Iets meer dan een jaar geleden kondigde netbeheerder Tennet aan 22 miljard euro te willen investeren in het onderhouden en verbeteren van het elektriciteitsnet. Fluctuaties in het net waren een aanleiding hiervoor. Met name door het wisselende aanbod van energie, geleverd door hernieuwbare bronnen zoals zon en wind.

Ook de zwaar verouderde energie-infrastructuur moest simpelweg gemoderniseerd worden. Een zware storing in het net zou er op dit moment namelijk zomaar voor kunnen zorgen dat een hele provincie een week zonder stroom zit. Leuk voor degenen die ’back to basic’ willen, zullen we maar zeggen. En aangezien nog niet iedereen een windmolen in de tuin heeft, of panelen op het dak, kunnen deze investeringen als gerechtvaardigd worden beschouwd.

Hernieuwbare bronnen winnen terrein

Dat de daad bij het woord wordt gevoegd kunnen we inmiddels wel stellen. De projectenmachine draait op volle toeren. Veel van de bestaande verbindingen moeten worden verbeterd en uitgebreid om schommelingen in het elektriciteitsnet op te kunnen vangen.

Daarnaast winnen hernieuwbare bronnen meer aan terrein. Zelfs het ’klassieke’ landelijke energienet lijkt groene energie te gaan omarmen. Dat blijkt niet alleen uit de ontwikkeling van grote windparken op zee en zonneweides aan land. De uitbreiding op dat vlak was natuurlijk al even zichtbaar. Er wordt op dit moment zelfs onderzocht of hernieuwbare bronnen op termijn reservevermogen kunnen leveren om bij te dragen aan de stabiliteit van het net.

TPS aanwezig op energieprojecten

Zowel bij de modernisering van het elektriciteitsnet als bij de verduurzaming van energie draagt TPS haar steentje bij. Onze elektriciens hoppen als het ware van project naar project. Benieuwd op welke projecten wij aanwezig zijn? Volg ons dan op Facebook, LinkedIn of Twitter!

Meld u hier aan voor onze nieuwsbrief om de blogs maandelijks in uw inbox te ontvangen!